Yoga, MS och stress

”Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

Det finns olika former av MS. Oftast går sjukdomen i skov, det vill säga man har perioder med besvär. Med åren kan man bli sämre också mellan skoven. Vilka besvär man får och hur länge de varar varierar mycket från person till person.

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor och de flesta som får MS är i åldern 20 till 40 år. Det finns ingen känd orsak till varför man får sjukdomen (text från 1177 vårdguiden).

Jag mår idag kanonbra men jag har haft många inflammationer i centrala nervsystemet och var ett tag mycket svag. Jag vet att min goda grundfysik och envishet gjorde att jag kom tillbaka någorlunda snabbt. Min bromsmedicin som jag får en gång i månaden via dropp har också hjälpt oerhört mycket. MS kan liknas som stress för kroppen och därför väljer jag att dra paralleller mellan stress och MS.

Min kropp var sjukt stressad och pirrig, jag hade svårt att koncentrera mig, glömde bort allt, det kändes som att jag hade hjärntrötthet, en förlamande trötthet som inte blev bättre trots att jag sov mycket. Jag hade domningar och hela kroppen var påverkad. Men när jag började yoga kände jag total balans i kroppen. Det var centrala nervsystemet som kom i balans. Jag blev rekommenderad att yoga 40 dagar i sträck. Jag längtade tills jag fick landa på mattan. Jag riktigt kände hur jag blev piggare, smartare och mer uthållig. Nu kan jag inte vara utan yogan. Försöker att yoga varje dag även om det bara blir 15 minuter.

Det var extra kul när en kvinna som kom på min lugna yoga upplevde precis så – efter en gång. Hon upplevde att hon fick ett lugn samt att hon kände att hon hade ett skydd runt omkring sig, ett mentalt skydd runt omkring som gjorde henne stark – typ hit men inte längre. Wow!

Här kommer en övning som har inflytande på hjärnan. Finns vetenskapligt bevisat.

Större lugn och klarhet, även mer energi och inspiration är det man kan uppleva. Påverkar våra båda hjärnhalvor och vi får mer balans mellan våra hjärnhalvor.

Nadi Shodana-växelvis andning

Sätt dig bekvämt med rak ryggrad, slappna av i kroppen

Ta höger pek & långfinger och tryck försiktigt mellan ögonbryna

Täpp för vänster näsborre med ringfingret och höger näsborre med tummen, släpp respektive finger på in & ut andning.

Andas in genom vänster näsborre, täpp för höger näsborre.

Andas ut genom höger näsborre, täpp för vänster näsborre.

Andas in genom höger näsborre, täpp för vänster näsborre.

Andas ut genom vänster näsborre, täpp för höger näsborre.

Långsamma och djupa andetag i några vändor, fokusera inåt.

Ta hand om er!

Namaste, Jenny Ström

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.