att träna med ms

Att träna med MS

Jag gick ifrån att vara stark och snabb till svag och totalt orkeslös.

Efter en lång tid av konstiga symptom fick jag 2012 min diagnos MS, multipel skleros. Min kropp var i ett uselt skick. Det påverkade mig såklart både fysiskt och mentalt.

MS påverkar olika människor på olika sätt. Det finns olika typer av MS. Detta är min upplevelse av att komma tillbaka efter min diagnos och att börja känna mig som mig själv igen.

Trots min kunskap och erfarenhet som personlig tränare och coach sedan 2007 så var det oerhört tufft och svårt att komma tillbaka efter diagnosen. Viljan fanns men orken tröt. Värken i kroppen gjorde det svårt att träna. När jag hade bättre dagar så tog viljan och prestation över och jag körde slut på mig själv.  Det tog tid att acceptera att jag inte kunde prestera på samma nivå som tidigare.

Jag har helt enkelt fått lära mig igen vart min nivå ligger. Den varierar från dag till dag. Alltså är det svårt att planera sin träning. Det gäller att lyssna på kroppen och anpassa träningen efter det för bästa resultat. Den mentala inställningen är viktig. Jag vill röra på mig. Jag vill att min kropp ska må bra. Så även när jag är trött och helst av allt vill ligga kvar i sängen så tar jag mig upp och gör något av dagen. Jag accepterar dagsformen men börjar röra på mig. Det är då yogan är så bra. Jag börjar lugnt andas inåt, känner efter och sen vips så har jag yogat en timme. 

Jag måste träna för att må bra. Jag måste röra på mig varje dag för att må bra.

Idag mår jag bra, men resan hit har varit lång och krokig.

Det största ”misstaget” jag gjort är att jag kört på för hårt med bakslag som total fatigue och påverkan i kropp och nervsystem.

Jag har fått programmera om mig. Lärt mig att lyssna på kroppen och lärt mig tyda dess signaler.

I dag yogar jag varje dag, springer ett par gånger i veckan och har precis tagit upp regelbunden styrketräning igen. Just styrketräningen är en utmaning. Blir otroligt trött efteråt. Jag tror att det är nervsystemet som kickar igång. Å jag måste behärska mig varje gång jag går in i gymmet. Jag blir lite som ett barn som släpps lös på en lekpark ☺.

Mina råd är:

  1. Rör på dig varje dag om än en liten promenad. WHO säger vardagsmotion 30 min/dag för hälsa och minska risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar.
  2. Träna kortare pass så det inte behöver ta så mycket tid.
  3. Låt träningen vara rolig så mycket du kan. Gå från måste till vilja.
  4. Gör styrketräning minst 2 ggr/vecka. Lättare styrketräning hemma går utmärkt.
  5. Hitta pauser & andas/meditera och bara vara.

Namaste, Jenny

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.