Yoga mot psykisk ohälsa

Vårt första möte

Mötet med Julia Södergren kommer jag aldrig att glömma. Det var en mörk och ruggig dag i februari. Jag hade en klass på MM Yogastudio i Sundbyberg. Julia kom till studion med hennes syster som redan yogade på studion. Julia hade aldrig yogat tidigare. Hon kände osäker och obekväm och var nervös innan klassen. Sedan en tid tillbaka hade hon varit sjukskriven för psykisk ohälsa och depression. Vi pratade lite innan klassen. Jag sa till Julia att hon inte behövde göra någonting om hon inte vill .”Rulla ut mattan och lägg dig ner, så börjar vi där” sa jag. Så gjorde Julia. Det tog inte lång tid innan hon började att andas tillsammans med de andra i klassen. Hon började försiktigt att röra på sig. Tårarna rann ned för hennes kinder. Jag gick fram och la en hand på hennes axlar och rygg. Julia yogade hela klassen. Jag såg hur ansiktet började att slappna av. Var det ett leende jag såg? Efteråt pratade vi om vad som hänt. Vi grät och skrattade, det var så fint. Jag beundrade Julias mod att våga vara så ärlig med hur hon mådde.

Att andas rätt

Eftersom Julia hade haft en jobbig tid med sjukskrivning och mått dåligt var det inte självklart att börja yoga. Det hade varit en tuff resa som inte är över ännu. Men yogan har hjälpt henne att må bättre. Hon har hittat verktyg som hjälper henne varje dag. Julia pratar om acceptans och att ta dagen som den kommer, och att inte vara så tuff mot sig själv. Hon berättar vidare hur andetaget hjälper henne framför allt på de sämre dagarna. Hennes syster har varit till stor hjälp och Julia är så tacksam för hennes stöd. Systern säger till Julia att “lägg dig bara ned på yogamattan och andas en stund”, när det är som jobbigast. Det har hjälp mycket!

Efter vårt första yogamöte yogar Julia regelbundet och provar olika klasser på studion. Hon yogar även hemma. Yogan får henne att lyssna inåt på hur hon mår på riktigt. Hon stannar upp och andas och känner efter.

Yoga mot psykisk ohälsa

Men många kanske tycker att yoga är flum och inte på riktigt. Det finns flera artiklar och forskning på att yoga gör gott för kropp och själ. Forskning pekar på att det finns flera hälsofördelar med att yoga. I boken “Yoga, vetenskap och fakta-därför fungerar det” av Sara Hoy kan man läsa hur kroppen och psyket påverkas av yoga från ett vetenskapligt perspektiv. I ett forskningsprojekt av Karolinska Institutet och Gymnastik – och idrottshögskolan, har man sett att lågintensiv träning (som yoga) ger lindring på måttlig depression. Yogan sänker stressnivåer i kroppen. Yogan sänker kortisolnivåerna kroppen.

Jag är så tacksam och glad att Julia ville vara med på den här intervjun. Så att fler som lider av psykisk ohälsa, depression och ångest provar yoga. Här följer 3 enkla övningar som du kan göra hemma i lugn och ro.

  • Sätt dig ner bekvämt på golvet eller på en stol eller i soffan. Slut dina ögon och känn in din kropp precis som den är just nu.
  • Börja att ta långa djupa andetag. Känn hur andetaget fyller ditt bröst med luft och känn hur andetaget fyller din mage med luft. Andas in och ut. Förläng och fördjupa dina andetag. Sitt så i ca 5 minuter.
  • Avsluta med att lägga dig ner i barnets position. Ställ dig på alla fyra, bredda knäna och sjunk ned med rumpan mot dina fötter, armarna mjukt framför kroppen. Andas långa djupa andetag ned imagen.

Få in rörelse varje dag. Ta en promenad. Var snäll mot dig själv. Du duger precis som du är, du är värdefull. Ta hand om dig!

Kram Jenny

Ps. Läs gärna mer om mina yogaklasser och hör av dig till jenny@jennystrom.se om du vill veta mer eller boka en plats. Du hittar mer information här.

No Comments

Post a Comment