Tips på snabb och enkel tabata träning hemma

Snökaos, val i USA, jobb, hämta – lämna, laga mat, städa, plocka, handla, planera, lyssna, tjata… Vardag helt enkelt! Å så ska man hinna med sig själv, träna, äta bra, vara en trevlig och närvarande mamma och maka, middagar, uppdrag. Puh, det är mycket nu.

Hur gör ni för att få vardagen att gå ihop?

När allt bara snurrar på för mycket och jag inte har lika mycket tid till träning så lägger jag in ett par Tabata pass mellan yogan. Eller så kör jag kortare löppass, intervall eller backträning. 30 minuters högintensiv träning. Det hinner alla med. Det gäller bara att planera in det och bara bestämma sig för att köra.
Mina senaste två veckor har varit full smetade med åtaganden och ”måsten” – då gäller det att inte tappa bort sig själv utan hinna med sig själv och verkligen prioritera lite egentid. Investera i sig själv helt enkelt. Yogan är helig så jag har hunnit med ett par pass per vecka samt kortare inslag av yoga (andning, meditation, lugna asanas). Jag har även lagt in ett par Tabatapass, snabbt och enkelt. Nedan kan ni läsa om mitt upplägg:

Tabata är högintensiv träning på kort tid.

En Tabata är 20 sekunders högintensivträning med 10 sekunders vila x 8ggr= 4 min

3-6 Tabator brukar jag köra, om jag kör flera så kör jag inte max på intensiteten.

Med högintensivträning menas att du ligger på 170% av maximal syreupptagningsförmåga (VO2max)

Tabata passar alla, nybörjare som erfarna tycker jag. Man ska dock inte köra max om man är nybörjare, och man ska även ta det lugnt med explosiva hopp etc om man inte är van att träna. Men Tabata funkar för alla. En kul och inspirerande form att träna. Det finns massor med Tabata appar att ladda ner för att hålla koll på tiden. Variera dina övningar. Jag gillar att varva styrka med kondition.

  • Djupa knäböj, gå ner så långt du kan med sätet med bibehållen rak rygg.
  • Djupa grodhopp- balans och djup landning, explosivt så långt och högt du kan
  • Armhävning
  • Skridskohopp åt sidan- rejält från skjut och aktiv core, balans i landning
  • Plankan
  • Utfallshopp- starta i utfallsposition, hoppa högt tryck dig uppåt, växla fötternas position i luften. Fokuserad core.
  • Tricepsdip, mot bänk/stol eller tricepsarmhävning
  • Burpees- yes you can :), explosivt upphopp, ner och landa i armhövningsposition, bröst mot golv, pressa upp, hoppa upp igen.

Lycka till!

Kram, J

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.