Tips på hur du får ut barnen i spåret eller till gymmet

Tycker du att dina barn sitter still för mycket och sällan rör på sig? Har du någon gång reflekterat över ditt eget förhållande till träning? Tränar du? Är du aktiv? Tränar du med dina barn? Rör du på dig med dina barn? Vi vill att våra barn ska röra på sig mer, de sitter alldeles för mycket still i dag. Så är det!

Jag tror att det är viktigt att man lever som man lär. Jag älskar att träna med mina barn. Jag ska erkänna att det inte händer lika ofta nu för tiden med alla aktiviteter och matcher som de har, och jag med för den delen. Men vi försöker gå till gymmet eller springa med jämna mellanrum. Det tycker vi är kul!
I helgen var vi ute och sprang tillsammans. Charlie som är 11 år och Zoe som är 13 år och så min man. Vi sprang i regn och rusk – super härligt tycker jag…men inte barnen…inte direkt.
Det var ett himla gnällande innan vi kom ut. Jag ställde mig frågan om det verkligen var värt allt tjat och gnat. Jag skiter i dem och drar ut själv tänkte jag… Det regnade, blåste, barnen hade ont lite här och lite där. Men efter halva tiden så hände något, allt det onda började släppa, de tjuriga minerna är som bortblåsta, vi skrattar och pratar om ditt och datt. Och när vi är färdiga är alla överens om att det var härligt! Endorfinerna sprutar, det känns bra håller de med om. Det var värt det!

För att jag ska få ut dem i spåret en regnig höst dag börjar jag alltid att berätta det några dagar innan. Sår ett litet frö. Berättar hur mycket det betyder för mig, när vi ska göra det etc. Sen påminner jag dem flera gånger. Trots detta är det motstånd när vi ska ut i rusket. Vilket jag kan förstå. Men upplevelsen blir alltid detsamma – de gillar det! Det gäller att ta fram sitt tålamod och bästa coach-hatten när vi ska ut. ”Jag förstår att det gör ont men det kommer att gå över.” ”Nu är det bara 2 km kvar. Hejja er!” ”När vi kommer hem blir det bastu!” Å så vidare…

Att få dem till gymmet är aldrig några problem, än så länge är det bara roligt och spännande. Så upp och hoppa ur soffan och gå ut med era barn på en promenad även fast det regnar, spring med dem, träna! Jag lovar att ni kommer få så mycket tillbaka.

Här kommer några tips för en bättre träningsupplevelse:

  • Berätta alltid några dagar innan så att de kan förbereda sig mentalt och så att det inte krockar med annat de vill göra.
  • Locka med en ”morot” en belöning. Behöver inte vara något speciellt men till exempel att de får deras favorit mat, jag har erbjudit pengar J… mer för att få in en vana på sikt.
  • Inge spel/dator innan löpturen, utan efteråt.
  • Spring inte för långt eller för mycket – det ska alltid vara en positiv upplevelse så att de vill göra det igen.

Kram,

Jenny Ström

Share

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.